May 8, 2011

Kucing dan Nabi Muhammad S.A.W dan Keistimewaannya...

Diceritakan pada suatu kisah, Nabi Muhammad SAW memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Di suatu saat, semasa baginda hendak mengambil jubahnya, di temuinya Mueeza sedang tidur diatas jubahnya. Untuk tidak mengganggu haiwan kesayangannya itu, baginda pun menolak perlahan-lahan tangan Mueeza dari jubahnya. Ketika baginda kembali ke rumah, Muezza terbangun dan menunduk kepada baginda. Sebagai balasan, nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengulas secara lembut ke badan Mueeza.

Setiap kali baginda menerima tetamu di rumah, baginda selalu memangku Mueeza Di pahanya. Salah satu sifat Mueeza yang baginda suka ialah, ia selalu mengiau ketika mendengar azan seolah-olah menyahut suara azan. Baginda juga berpesan kepada para sahabat agar menyayangi kucing peliharaan seperti menyanyangi keluarga sendiri.
Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan ini adalah sangat berat.Di dalam sebuah hadis shahih Al bukhori, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kepada kucingnya dan tidak pula melepaskan kucingnya untuk mencari makan sendiri. Justeru, Nabi Muhammad SAW pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah seksa api neraka. ( Bagaimana pula kepada mereka yang membunuh kucing seperti yang terjadi baru-baru ini ? Sudah terang lagi bersuluh )

Baginda menekankan di beberapa hadis bahawa kucing itu tidak najis bahkan diperbolehkan untuk berwudhu' menggunakan air bekas minuman kucing kerana dianggap suci.
Kenapa Rasulullah SAW yang tidak boleh membaca berani mengatakan bahwa kucing suci, tidak najis?

Lalu, bagaimana Nabi mengetahui kalau pada badan kucing tidak terdapat najis?

Keistimewaan Kucing:
Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi untuk mencegah unsur-unsur bakteria.
Otot kucing itu juga dapat menyesuaikan dirinya dengan sentuhan otot manusia.
Permukaan lidah kucing ditutupi dengan pelbagai ketulan kecil,
ketulan ini mempunyai permukaan yang tidak rata seperti kikir atau gergaji.
Ia sangat berguna untuk membersihkan kulitnya dari segala kotoran. 
Selain itu, cuba anda perhatikan ketika ia minum, tidak ada setitis air pun yang jatuh dari lidahnya. Ia juga merupakan alat pembersih dimana permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

So, insan2 diluar sane sayangi la kucing2 anda..xlupe gak pd kucing2 jalanan..jangan menzalimi mereka..mereka juga makhluk Allah..;-)








I LOVE CATS!! ;-)


April 9, 2011

Kepadamu.....

Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak..

Terima kasih kerana telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kamu pilih. Padahal kamu begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna. Kerananya ku ingin kamu tahu, aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan. Maka ketahuilah..

Kepadamu yang akan memilihku kelak..

Aku tak sebijak Siti khadijah, kerananya ku ingin kamu tahu, aku akan saja berbuat salah dan begitu menyedihkan. Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan marah padaku, nasihati aku dengan hikmah, kerana bagiku kamulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu..

Duhai kau yang telah memilihku kelak..

Ingatlah, tak selamanya aku akan cantik di matamu, ada kalanya aku akan begitu kusam dan hodoh. Mungkin kerana aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makan untuk kamu dan anak-anak kita nanti –Insya’Allah-. Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap. Atau kerana seharian ku harus menguruskan istana kecil kita, agar kamu dan anak kita dapat tinggal dengan nyaman dan damai. Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu pulang dari kerja. Ataukah kamu akan menemukanku tersengguk-sengguk saat mendengar keluhan dan ceritamu, bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasamu, tapi kerana semalam saat kau tertidur dengan nyenyak, aku tak sedetik pun tertidur kerana harus menjaga anak kecil kita yang sedang sakit, dan ku tau kamu letih mencari rezeki untuk kami maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu. Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku, maka tetaplah tersenyum padaku, kerana kau adalah kekuatanku..

Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak..

Ketahuilah, aku tak sesabar Fatimah, ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis , bukan kerana ku membangkang padamu, tapi aku hanya wanita biasa, aku juga perlu tempat untuk menumpahkan beban di hatiku, tempat untuk melepaskan penatku, dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu, atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu, maka bersabarlah, yang ku perlukan hanya pelukan dan belaianmu. Kerana bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku. Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul penuh kasih sayang si kecil kerana lelah dan penatku di tambah rengekannya yang tak habis-habisnya. Sungguh bukan kerana ku ingin menyakitinya, tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya. Maka jangan memarahiku kerana telah menyakiti buah hati kita, tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku, kerana dengan itu ku tahu kamu selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian, dan kamu akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada anak kita, dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya, dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi..

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak..

Ketahuilah, aku tak secerdas Aisyah. Maka jangan pernah bosan mengajariku, membimbingku ke arah-Nya, walau kadang aku begitu bebal dan bodoh, tapi jangan pernah letih mengajariku. Jangan segan membangunkanku di sepertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih. Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah. Bimbing tanganku ke JannahNya, agar kamu dan aku tetap bersatu di dalamnya..

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku..

Seiring berjalannya waktu, kamu akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah, akan menipis dan memutih. Kulitku yang bersih akan mulai kereput. Tanganku yang halus akan menjadi kasar dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik, yang kau temu puluhan tahun yang lalu, bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu. Maka jangan pernah berpaling dariku kerana satu yang tak pernah berubah, bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian bertambah, iaitu rasa cintaku padamu..

Ketahuilah..

Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya, telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu. Maka, cintailah aku, dengan apa adanya aku. Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna. Maafkan aku kerana aku bukan puteri kerana aku hanya wanita biasa..

March 31, 2011

Click! Click! Click!


Did you sign up for Earth Hour? If not please pledge to Live Green today!


Nak baca semua berita sensasi tekini Malaysia dari Facebook?

http://says.my/samania/harianmetro3


Thousands of youths have found their dream jobs here!


Win a free iPad when you register here!

When was the last time you wrote a note to your besties?

Ever wondered how you would look in an F1 Race Suit?


March 25, 2011

12 Stunning Silhouette Shots

Salam sejahtera sume...
Arini just nk post pictures of 12 stunning silhouette shots y aku dpt drpd eamil aku..Check it out! Take a look! ;-)

Tp sebelum tu,ni ade ckit definition pasal silhouette..

In photography, a silhouette is defined as an outline that appears dark against a light background.  More specifically, it is where your subject is seen as a black shape without detail against a brighter background.  This is an artistic outcome that many photographers like to perfect.  This effect can be achieved with any kind of bright light source, but of course the most commonly used is the sun around sunrise or sunset.  The backlighting from the sun shadows everything towards you and produces this effect.

Image by Luza

Photo by Fort Photo

Photo by FreeWine

Image by Thomas Hawk

Image by !!sahrizvi!!

Silhouette by !!sahrivi!!

Image by Alexbip

Photo by simpologist

Image by 3blindmice

Silhouette by Yves Lorson

Image by Thomas Hawk

Photo by Kalandrakas

March 19, 2011

Andainya lelaki tahu...

Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.


Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.


Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.


Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.


Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.






February 28, 2011

Backpacking around the world...


As Salam...Salam 1Malaysia sume..
How ur days?? Hmm hari2 aku mcm ni je ar..duk berfesbuking,bukak laptop tutop laptop.bese ar org ngah tnm anggur ni...hu2
I just come back from johor yesterday.meeting someone there..dh lame xnek bas berjam2.penat jugak..esk nk tempuh blk  kg plak.5,6 bas kena transit..hu2.tp xpe kdg2 rase adventure ckit..jln2 sorang2,tgk dunia,tgk keindahan ciptaan Tuhan.
bila ckp pasal adventure,teringat cita2 aku nk g travel tempat y aku nk sgt pegi.nak travel ala2 backpacking travel.ala mcm slalu kite tgk tourist y dtg kt negara kite ni jgk..syok2 gak kn..hope I can fulfil it..Insyallah..;-)


Korang pn mesti ade tempat y korang nk pegi sgt kan..aku pn ade 'my dream destination' gak..mcm Jepun,Korea,Australia,Paris..hehe tak agak2 jgak tempat y aku nk g ni ek..mahal tu..kena kumpul duit byk2..hehe.n satu g tempat nk g ofcourse la Tanah Suci Mekah..
tp tu untuk beribadah kena la proper.takkan nk wat travel ala2 backpacking plak ek..tak sesuweii la plak!..huhu
setiap org ade impian kan n i hope aku pn dpt capai impian aku ni..but first thing 1st,kena ar ade duit.xde duit sume benda xleh jalan ma...Insyallah klu ade rezki,ade la..Rezeki Allah ade kt mane2 je..x ke gitu?? sape setuju agkt mcm sy..
ce cite,ce cite..hehe tetibe kak limah plak ek..
k lah xtau nk tulis ape dh.aku pun bkn pndi menulis sgt.hope pasni ade isu2 menarik y leh aku selit n kongsikn kt cni..so long...
tingkatkn prestasi,kurangkan kontriversi..selamat beramal...;-)
keep intouching,don't kill the animal..hahaha;-D





'When preparing to travel, lay out all your clothes and all your money.  Then take half the clothes and twice the money.' ~ Susan Heller

'A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving.' ~ Lao Tzu

'The world is a book and those who do not travel read only one page.' ~ St. Augustine 





February 10, 2011

Why i do keep posting bout photography tips?

Salam...Hi u alls!...

Klu perasan entry2 aku sblm ni sume pasal photography tips. hehe saje post benda2 mcm tu n i wanna make my blog more informative ;-)
Honestly i have a zero knowledge photography n i'm not a photographer..yet..but i like photography! 
For ur information all those tips aku amek dr email aku.aku subscribe free newsletter n aku dpt 2,3 newsletter every week.All those information are from Digital Photography School (DPS) newsletter. It's an interesting website. It provide link to the photography tips n tutorials n also many link about photography,cameras,production n etc. Yeah it's overseas,tp x salah klu nk bkongsi info n knowledge bout what we like kn...;-)
Sume info tu adalah tuk aku sendiri y br nk blaja nie n i want to share it wit others.klu nk diikutkn rmi je y dh tau tp mgkn bergune tuk y br nk blaja kn.mcm aku...but this is just the teory..nk blaja photography,nk mahir, kena praktikkn..kena pegang camera,shoot..rite?
by the way, hepi learning!

 


Beyond Sunset: The Different Phases of Twilight

Photographer James Brandon explores the magical world of twilight that begins after the sun has disappeared beneath the horizon.
Sunsets are one of the most common and widely photographed events in nature. They are stunning and inspiring to watch and never seem to last quite long enough before everything is over. I’ve been on quite a few photo walks with groups of photographers during sunset, and I always notice the same thing: Once the sun dips below the horizon, the majority of people pack up their gear and head home. They see a setting sun as the end of a wonderful night of shooting, but they are missing so much!
I see the same thing with portrait photographers. I can’t tell you how many times I’ve been out shooting a lifestyle or engagement session at a popular location during sunset and watched all the photographers scramble to get their shots in. Sure enough, as soon as the sun sets the place clears out, which is fine by me!
What most photographers don’t understand is that once the sun has disappeared, a new window of opportunity begins, there is still plenty of useable light left! Twilight is the period of time in between day and night, and is caused by refraction and the suns rays scattering from the atmosphere. What most people don’t know is that there are three different phases of twilight, each with very distinct and unique features that open up different worlds of opportunities for your images. My goal for this article is to shed some light (pun definitely intended) on what happens after the sun goes down, and to let photographers know that the setting sun is just the beginning!

Sunset and Sunrise
The period of time leading up to sunset or directly after sunset are the most popular times for photographers. The light is beautiful and perfect for portraits and landscapes. The sunlight is diffused and less harsh, and beautiful warm tones are cast across the horizon. Sunsets and sunrises are also popular photographic opportunities because the sun acts as another interesting element in a photograph because of it’s low relative position to the horizon, which can’t be done during the day time in most cases. I think there is also something very spiritual about these times of day, they have a way of making people stop and take everything in. It’s both calming and invigorating. But all across the world, at all the sunset watching parties and photo walks, as soon as the sun hits the horizon people begin to pack up and head home. Little do they know that twilight is upon them and the many photo ops of the evening have just begun.

Civil Twilight
Civil twilight is the brightest phase of twilight and occurs from the moment the sun dips below the horizon and lasts until the center of the sun is geometrically 6 degrees below the horizon (or from the time the sun is 6 degrees below the horizon until it hits the horizon in the morning). This period of time lasts about 30 minutes on average but can be longer or shorter depending on the time of year and your position on the globe. During civil twilight, you may also be able to see the brightest stars in the sky, as well as some planets like venus. The horizon is clearly visible and taking handheld pictures is relatively easy to do. Objects are clearly defined and no additional light is needed in most cases. The light cast during this phase can be anywhere from warm golden tones to cool pink tones.
During civil twilight, the colors of the sky are going to be changing quickly. The sunset colors are going to go away and an entire new set of colors are going to splay out across the sky. These colors are going to become cooler in temperature as time goes on and it’s important to be able to adapt to the quickly changing conditions. As the next phase of twilight approaches, the gradation from the sunset point to the other end of the sky is going to become very smooth and pleasant, and the dynamic range of light in your images is going to decrease drastically.

Nautical Twilight
Nautical twilight occurs right after civil twilight in the evening, and right before civil twilight in the morning. This phase occurs when the center of the sun is between 6 and 12 degrees below the horizon in the evening. This period also usually lasts around 30 minutes and the primary color cast across the atmosphere is usually a deep blue tone with still noticeable orange and yellow hues left over from the fading sun. The horizon is still visible during this time but hand held shots are going to be somewhat difficult by now. The light has started to dissipate quickly and silhouettes are going to be more prevelent in your shots. Details will be harder to make out during this time but there is still some remaining light on the horizon from the sun.
This is a great time to start looking for artificial light for your images. During nautical twilight, the artificial lights in buildings and structures will really begin to take over the scene, and there are endless opportunities for compelling images. Be sure to use a tripod during this time as hand held images will be extremely difficult. Pay attention to the way the remaining light and manmade light in your scene interacts with the subjects in your image. Use the directional light from the horizon to add hints of definition to objects and be ready to take multiple images as the light conditions will change rapidly.


Astronomical Twilight
The last phase of twilight is known as astronomical twilight, or “astro” for short. This period of twilight occurs when the center of the sun is between 12 and 18 degrees below the horizon and slowly degrades over a period of 30 minutes before night time officially begins. Getting hand held images during this time is pretty much impossible, and a tripod is strongly suggested. During this phase of twilight, there is still some useable light to make for very interesting pictures but night will be approaching quickly.
Cityscapes really comes to life during this time and the smallest light becomes a powerful tool of illumination. There is still a faint cast of dark blue across the horizon at first, and this slowly turns to black as night time begins. Away from the city, stars will be very visible and can be incorporated into some shots. Details will be somewhat difficult to make out without the help of some sort of artificial help. This phase of twilight is certainly the most difficult for creating images, but it can still be very rewarding.


Read more: http://www.digital-photography-school.com/beyond-sunset-the-differen-phases-of-twilight#ixzz1DY7kkSFB

Sunset and Sunrise

Nautical Twilight

Astronomical Twilight

© Jacob Lucas
Civil Twilight

7 Tips For Great Low Angle Shots

7 Tips For Great Low Angle Shots



Low angle shots give us a different view on the world. Most of our lives are spent well above ground level and by the time we are teenagers we rarely spend much time down low any more. Yet there is a whole world down there!! Plus the forced perspective brings a boring, everyday scene into new light when done right. So what are some tips on taking great low angle shots?

(NOTE: While low angle photography can technically include shots simply looking up at tall items, I am intent on highlighting the reverse, dropping your camera down low to force perspective.)

Ignore Your Viewfinder
The first step in low angle is accepting you will not be able to look through your viewfinder most of the time. A lot of shots require the camera in such an angle that only the smallest of frogs could take a peek. If your camera has a flipout view screen, you will be thanking your lucky stars. If not, get used to having to go by sense of feel on this one.



Learn Your Angle

Low angle shots work best with a wider lens. Something in the 10-22mm range for 1.6 crop factor cameras works quite well. Fisheye lenses can also be handy. This is not to say a zoom doesn’t do the job if you can lay on your belly and frame things. It is just much harder to crop the image right in the filed of view that it will be with a wider zoom. Although three is no reason you can’t have it both ways and opt for something like a 18-200mm zoom which will allow for a lot of room to play.

Understand Aperture and Depth Of Field

A low angle shot is going to have objects near and far. That is part of its appeal, being able to show the perspective by including foreground objects. This means you will need to understand your camera and lens combination’s sweet spot for aperture. Cranking the f-stop up as high as it will go does not insure perfect depth of of field front to back. Each lens has positive and negative aspects this approach and it is best to learn where your lens performs best, then use that setting (via a Aperture Priority mode). Even better, some cameras have a Depth Of Field mode, which will do its darndest to hold as much of the image in focus as it can, by correlating both aperture and focus points.

Keep It All Level

When you bring the camera close to the ground or other low object, take an extra second to insure your camera is level. This will save time in front of the computer realigning everything. It may not seem like a big deal at the time, but if you want to use this technique again and again, it’s best to learn leveling early. It can be a huge time saver in the long run.
The good news is, if you can’t get it perfect, there always is the computer to make it nice and level. I simply prefer to get it right in the camera the first time around, even if it means a lot of trial and error to learn.


Preventing Blown Out Skies

It may be a sunny day and all your shots are coming out well. A nice balance of light and the exposure seems to be spot on…until you go for a low shot. The foreground is dark and the sky is not that well defined. What’s happening?
If your low angle shot is including a lot of sky, and it is a bright day, you will need to compensate or, possibly, accept the limits of the scene in front of you. Shooting up and near the sun will make your camera squint with all its might, just like you would if you were laying on the ground looking partially into the sun. To compensate, take a pick between the dark and the light and go for it. If you want a lot of sky or cloud to be defined, underexpose. If the foreground is too precious to you to let go, overexpose and accept that the sky will be blown out. But at least you can capture the aspect that is most important to you.


Positioning Objects In The Frame

Imagine the scene from down low before taking the shot. Just like eye level photographs, frame the scene to include something of interest. Maybe it’s just a rock, or an apple or anything. This is a chance to make the mundane appear huge by perspective. Because of the angle, nearby objects will be exaggerated in their size. Play around with it.

Shoot, Review, Repeat

This is where digital is a boon to the photographer. While I’m not a fan of reviewing every shot on a camera’s view screen, learning from your mistakes has never been easier than with the digital revolution. Use it! Take a shot and see what can be changed, either with exposure or composition, and try, try again until the shot you want is captured.
Just don’t forget to delete the dozens of attempts that failed before you get home to download.

Low angle photography can be a fun way to spice things up in your picture taking world. Don’t be afraid to experiment and see the world from another point of view!



Copyright By Socceraholic
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...